Eastern Expressions

Eastern Expressions

Talentvolle drummer start school

Darbuka school Rotterdam

ROTTERDAM. In Japan zijn ze idolaat van 'onze' Rotterdamse drummer Ruben van Rompaey (32). Na tournees door het Verre Oosten en Amerika keert de talentvolle drummer niettemin terug naar zijn stad.
Met zijn pas opgerichte Drumschool Rotterdam wil hij de Rotterdammers aan de darbuka krijgen. Dat is een trommel die lijkt op de djembê, maar kleiner is en hoger klinkt. „Echt een dansbaar instrument. Daar kun je zo de disco mee in," beweert Van Rompaey.
Het Arabisch/Turkse instrument lift mee op de populariteit van het buikdansen. „Door programma's als Holland's got talent doen steeds meer mensen aan buikdansen en
met de darbuka maak je bijpassende muziek," legt de drummer uit.
Ook in Japan slaat de opzwepende muziek enorm aan. Zelfs zo, dat Japanse fans naar Rotterdam komen om een week lang intensief les te krijgen van Van Rompaey. „Een hele eer. En als ik ze dan een jaar later zie, hebben ze echt het hele jaar geoefend. Prachtig," zegt Van Rompaey, die overigens - als een van de weinigen - een eigen lijn cymbalen heeft.
De Rotterdammer ziet het echter niet zitten om naar Japan te verkassen. Dan gaat de charme eraf. „Ik kom hier vandaan, dit is mijn uitvalsbasis," zegt hij. Bovendien, hij heeft een nieuwe missie: de jonge generatie Rotterdammers bekend maken met het multiculturele geluid van de darbuka.
Nadat hij op het Rotterdams Conservatorium les gaf, is hij nu zijn eigen drumschool begonnen. „Je zou zeggen dat vooral allochtonen geïnteresseerd zijn in dit instrument, maar niets is minder waar. Ik geef les aan huisvrouwen, zakenmensen.
Naast darbuka geef ik ook gewone drumles. En ik leid dj Shifra Azimullah nu op om ook les te geven."
Zijn belangrijkste motto: be yourself „Er zijn zoveel getalenteerde drummers, maar met talent alleen onderscheid je jezelf niet. Je moet gewoon je eigen ding doen. En veel plezier maken, dan kom je er wel."

Bron: AD Rotterdam, 30-9-2010

 

May   3, 2010    BN de Stem

Dec. 17, 2009   BN de Stem

May 19, 2008   BN de Stem

May 14, 2008   BN De Stem

Mar. 18, 2008  BN de Stem

Sep. 24, 2007  Guitarist.nl

Jan. 8, 2007    AD (Algemeen Dagblad)

May 16, 2006  BN de Stem

Jan. 5, 2006      BN de Stem

Jan. 25, 2005    AD (Algemeen Dagblad)

Nov. 1, 2004     Drum Pro Magazine Nov 2004   See Page 15

Mar. 20, 2000   AD (Algemeen Dagblad)

 


 

HOME